Boxer "holubmil" Tyson v šoku: Expřítelkyně mu zbaštila jeho holoubky!

Mike Tyson a jeho holubí láska.
Mike Tyson a jeho holubí láska. (ara)

V ringu byl jako šílenec, ale doma se vždy měnil v neviňátko a milovníka zvířat. Proto se legendární boxer Mike Tyson (46) stále nemůže vzpamatovat z šoku.

Ocelový Mike je vyhlášený chovatel holubů, má jich 350. „Jsou moje děťátka,“ říká. Jenže stejné pocity nesdílela jeho expřítelkyně Lakiha Spicer. „Ona je prostě vzala, zabila a snědla a pak mě nutila to dělat taky,“ svěřuje se. „Jenže já nemohl,“ dodává Tyson, který se dokonce stal veganem a svá opeřená zlatíčka zbožňuje. A taky proto se musel rozejít s Lakihou. „Tím incidentem to pro mě skončilo,“ přiznává. Co však neskončilo, je jeho holubí vášeň.


Mike Tyson se objeví v televizi v nezvyklé roli milovníka holubů

Mike Tyson je známý šampión v boxu, objevil se i jako příležitostný herec a do titulků novin se dostal také coby muž odsouzený za znásilnění. Nyní se ale televizním divákům představí v nezvyklé roli - jako chovatel závodních holubů.                         7.1.2011

Čtyřiačtyřicetiletý Tyson, který v roce 1997 ukousl v ringu svému soupeři kus ucha, předvádí v nové šestidílné sérii svou křehčí stránku jako muž, který si hýčká celoživotní vášeň pro chov holubů. A ne jen tak ledajakých. Ne obyčejných nebo zahradních, ale přímo závodních poštovních holubů. Anebo, jak říká sám Tyson, "elity elit holubího světa. Tohle jsou čistokrevní holubi. Holubi byli prvními opeřenými přáteli člověka".

Dokumentární sérii Taking on Tyson začne televizní stanice Animal Planet v premiéře vysílat začátkem března. Bývalý světový šampión v těžké váze se v ní vrací do svého Brooklynu, aby závodil s holuby. Muž, který byl v ringu přezdíván "Železný Mike", v pořadu vzpomíná, jak v dětských letech utíkal za školu, aby se vyhnul šikanujícím spolužákům, a klid nacházel právě při chovu holubu.

Holubník nedaleko tělocvičny 

Jeho holubník nyní stojí ve vysokém domě nedaleko tělocvičny, kde trénoval na slavná boxerská utkání. Ovšem dokument ho ukazuje nikoli ve společnosti boxerů, ale mezi ostatními chovateli, s nimiž připravuje a cvičí holuby na závody. "Tohle děláme. Naše životy jsou zasvěceny holubům. Ten můj taky, dokonce i když jsem boxoval nebo byl zavřený. Tohle není hobby. To je něco, co člověk dělá, dokud nezemře," řekl ve čtvrtek Tyson televizním reportérům.

Tyson se stal v 80. letech nepopiratelným boxerským šampiónem, ale v roce 1992 byl odsouzen za znásilnění a odseděl si tři roky ve vězení. V roce 2003 vyhlásil osobní bankrot a v roce 2006 odešel ze světa profesionálního boxu. Od té doby se objevil například v televizním seriálu Brothers a roličku dostal i ve slavné komedii Pařba ve Vegas, jejíž pokračování se nyní točí.


Nejstarší český holub se narodil ještě za Husáka 

Nad Československem létal už tenkrát, když seděl na Pražském hradě prezident Gustáv Husák. Dnes žije nejstarší český poštovní holub v Březníku na Třebíčsku.       (2009)

Narodil se v únoru roku 1987 a letos oslavil dvaadvacetiny v péči chovatele Miloše Nevrkly.

"Možná, že je i nejstarší na světě. Pochází od chovatele Jana Popíka z Košic. Já jsem si ho půjčil před čtrnácti lety, protože se mi velmi líbil. Byl nádherný holoubek. Bohužel pak jeho původní majitel zemřel a mě už zůstal," vzpomíná Miloš Nevrkla.

Miloš Nevrkla už nechal holuba zapsat do české knihy rekordů v pelhřimovské agentuře Dobrý den. A chce nahlásit i jeho světové prvenství do mezinárodní Guinnessovy knihy rekordů.

V mládí holub sklízel úspěchy v poštovních soutěžích

Dvaadvacetiletý rekordman kmene Fabry - Sion se jmenuje Sonix. V mládí sklízel úspěchy v poštovních soutěžích. Létal hlavně dlouhé tratě nad tisíc kilometrů. Za posledních čtrnáct let za sebou nechal asi čtyřicet potomků.


Čína cvičí holuby (pro případ, že selže technika)

6.3.2011
Holubi

Peking - Kdo chce úspěšně vést moderní válku, musí disponovat nejdokonalejšími elektronickými komunikačními technologiemi. Co když je však nepřítel eliminuje, nebo z nějakého důvodu selžou?

Číňané v tomto smyslu nehodlají ponechat nic náhodě a začínají pro takový případ budovat armádu poštovních holubů.

Podle čínské státní televize trénují čínští vojáci v městě Čcheng-tu ve středočínské provincii S'-čchuan pro daný účel 10 000 těchto opeřenců.

"Armádní holubi budou primárně určeni pro speciální vojenské mise mezi jednotkami rozmístěnými na našich hranicích nebo oceánském pobřeží," sdělil státní televizi letecký vojenský expert Čchen Chung.

„V moderní válce jsou holubi nenahraditelní," dodal s tím, že například „ve švýcarské armádě je těchto ptáků tolik kolik vojáků".

Důstojník Čchen Čchun-tchao, odpovědný za čínskou „holubí armádu", tvrdí, že „opeřenci jsou nejefektivnějším nástrojem pro doručování zpráv na krátkou a střední vzdálenost, pokud by se rádiová komunikace zhroutila nebo byla

Čínská armáda měla také svou "holubí jednotku", ale ta se doposud starala jen o několik set ptáků, kteří sloužili hlavně ke komunikaci mezi kontinentální Čínou a jejími základnami na ostrůvcích v Jihočínském moři.

Podle časopisu Time základ holubího hejna pochází ze Spojených států. Do Číny je v roce 1937 přivezli američtí piloti, kteří pomáhali čínským jednotkám bojovat proti japonské invazi.

Spolu s holuby, kteří opět nabývají na důležitosti, slouží v Čínské lidové osvobozenecké armádě také deset tisíc psů, kteří hlídají hranice a vojenské objekty.

Vojenských koní je však v armádních službách ani ne tisíc. Tito tvorové, kdysi tak důležití při vojenských operacích, se využívají již jen při přehlídkách.

Holubi se ale v Číně netěší jen opětné pozornosti vojáků. Jejich chov se mezi čínským obyvatelstvem stal mimořádně pupulárním.

Věnuje se mu zejména finančně čím dál silnější střední vrstva. Na konci ledna dokonce padl světový rekord, když na aukci holubů, jež se konala koncem ledna v Belgii, jeden nejmenovaný Číňan koupil špičkového závodního holuba za 200 000 dolarů.



Český holub milionovým vítězem

Holubář Karel Klemens z Dolního Benešova proslavil české chovatele. Jeho holub zvítězil v Africe v prestižním Milionovém závodě.

Nejslavnější český poštovní holub se jmenuje Ali a žije teď v Africe. Po lednovém vítězství v nejprestižnějším závodu Million Dollar Pigeon Race v Sun City v Jihoafrické republice, se už nevrátil domů na Opavsko, protože si ho koupil místní chovatel.
Holubář Karel Klemens, který Aliho na soutěž přivezl, říká, že ke konci závodu byl docela nervózní. „Napřed zakroužil nad holubníkem první holub a za ním další dva. Pak se objevilo moje jméno a česká vlajka. A je to tady, zakřičel jsem,“ líčil Klemens atmosféru před doletem.

Trénink začal v létě

Závod pro Klemense začal už v březnu minulého roku, kdy do jižní Afriky poslal třiadvacet vybraných mladých holubů. Ve speciálních holubnících o ně pečoval štáb lidí a cvičil je pro tento závod. Dva dny před závody ptačí letce důkladně prohlédli.
„Kontrolovali jsme, jestli číslo čipu upevněné na druhé noze holuba souhlasí s číslem na kroužku. Pořadatel označil křídlo každého soutěžícího ptáka razítkem. Pak je zavezli na start a v šest ráno vypustili,“ popisoval Klemens. Trať dlouhou 560 kilometrů zaletěl Ali za devět hodin a dvaačtyřicet minut. Z pěti a půl tisíce holubů, které majitelé do Afriky poslali, jich v závodě startovalo 3100. Kromě Aliho se skvěle umístili i ostatní Klemensovi holubi. Další byl pětačtyřicátý a všichni ostatní skončili na bodovaných místech.

Jako vyhrát olympiádu

Výsledky závodu na obrazovce s napětím sledovali holubáři z dvaatřiceti zemí světa. Hned vítězi blahopřáli. Kromě ocenění získal majitel Aliho odměnu ve výši dvě stě tisíc dolarů. „Kvůli výhře to nedělám, protože mě živí moje firma. Je to můj velký koníček a radost,“ řekl Klemens, který je majitelem masné výrobny. Zálibě se věnuje už devět let. V Dolním Benešově na Opavsku chová čtyři stovky poštovních holubů. Z toho 320 jich závodí, ostatní si Klemens nechává na chov. Úspěch s vítězem prožívají i jeho kolegové z opavského Svazu chovatelů poštovních holubů. „Jsem rád, že se takový kousek povedl právě našemu členovi. Ze srdce mu ten obrovský úspěch přejeme. Je velkým vzorem pro ostatní,“ chválil předseda sdružení Oldřich Planka. Dlouholetý holubář Gerhard Stein Klemensův úspěch přirovnal k vítězství na olympijských hrách. „Teď všichni na světě vědí, jaké máme v Česku skvělé chovatele holubů,“ hodnotil Stein.

Holub je tip do loterie

Ani potomek holubího šampiona nemusí být podle Klemense zárukou, že i on bude vyhrávat závody. „Ze stovky holubů je pouze patnáct až dvacet procent vhodných pro soutěže. Je to jako u lidí. Náš profesor vždycky říkal: otec akademický malíř, matka profesorka a syn blbec,“ žertoval Klemens. Podle něj záleží také, aby chovatel dohlížel na hygienu a krmil holuby kvalitním krmivem. V jeho holubníku má každý pták svůj budník.

Závodníci bydlí zvlášť

Dvakrát denně se o ně stará člověk, který holubníky čistí a vysává vysavačem od trusu. Ráno v šest se holubi proletí a v půl osmé už mají snídani. Dostávají speciální krmnou směs s minerálními látkami a vitaminy. Závodní holubi jsou v holubnících, ti na chov žijí ve venkovních voliérách. „Jednotlivé páry chováme odděleně, aby bylo stoprocentně jisté, kdo je otec. Vylíhlé holoubě sedmý den označíme kroužkem s číslem a čipem,“ řekl Klemens.


Poštovní holubi znovu zachraňují kubánské volby

Poštovní holub

Poštovní holubi se na Kubě dodnes používají k zaslání výsledků voleb z odlehlých částí ostrova centrální volební komisi.

V místních volbách jich bylo připraveno na start 26 000. Ve volbách vybírali Kubánci na 15 000 zástupců na 169 radnic. Volit může více než 8,4 milionu lidí.

 V odlehlých hornatých zónách a dalších těžko dostupných oblastech požádala vláda podle španělského deníku El Mundo o pomoc nevládní organizaci Federace kubánských holubářů. „Některá místa jsou na holubech závislá, aby informace dorazily, protože nejsou pokryta telefonní sítí,“ řekl šéf Federace Aldo González.

Voleb se zúčastnilo 2 490 holubářů s 26 540 holuby. Připraveni byli ve 12 provinciích, na většině míst pouze jako alternativní prostředek komunikace. V „tichých zónách“ v provinciích Camagüey, Holguín a Guantánamo jsou ale jedinou možností jak informace shromáždit. Další oblasti pak požadují holuby pro případ, že by ostatní komunikační kanály selhaly.

Dalšími alternativními prostředky předávání výsledků jsou cyklisté nebo jezdci na koních. Poštovní holubi se na Kubě používají také při přírodních katastrofách a sčítání lidu. „Kubánští holubi jsou silní a uznávaní po celém světě. Díky podnebí si rozvinuli velkou odolnost a jsou schopní uletět za jediný den obrovské vzdálenosti, z jednoho konce ostrova na druhý,“ říká o nich González.


Poštovní holub přenesl data rychleji než internet

Internet bývá považován za symbol rychlosti postmoderní doby. I v tomto případě, ale s dodatkem jak kdy a jak kde. V Jihoafrické republice data přenesl rychleji poštovní holub na kartě ve váčku na noze než síť. Informovala o tom agentura Reuters, 11. září 2009 

Jednu hodinu a osm minut trvala holubovi jménem Winston 80 kilometrů dlouhá cesta ze sídla firmy Unlimited IT ve městě Pietermaritzburg do pobřežního Durbanu. Holub měl na noze miniaturní datovou kartu o kapacitě 4GB. Internetový přenos přes ADSL, který začal ve stejném okamžiku, trval včetně stahování dat do cílového počítače dvě hodiny, šest minut a 57 sekund. V době, kdy holub přistál, byla stažena jen 4 procenta objemu dat.

Jedenáctiměsíční holub k vítězství nepotřeboval žádnou zvláštní stravu natož pomoc biotechnologií nebo genových manipulací.

Společnost Unlimited IT uspořádala tento závod, aby upozornila na pomalé internetové připojení hlavního poskytovatele v zemi, firmy Telkom. Ta se však ke klání odmítla vyjádřit, už dříve však uvedla, že není odpovědná za poklesy rychlosti přenosu dat.

Rychlost internetového připojení v Jihoafrické republice by se měla zvýšit po zapojení nového, 17 000 kilometrů dlouhého optického kabelu, který propojí jih a východ Afriky. V provozu by měl být před konáním mistrovství světa ve fotbale v příštím roce.

Poštovní holubi využívají k navigaci magnetického pole Země

25.6.2009 15:44 | WELLINGTON
Poštovní holubi mají vrozenou "satelitní navigaci," která využívá magnetického pole Země k určení jejich polohy a pomáhá jim najít cestu domů. Vyšlo to najevo v nové novozélandské studii, o níž píší internetové stránky britského listu  The Daily Telegraph.

O této schopnosti ptáků se ví už léta, ale dosud se neprokázala. Nyní vědci z Aucklandské univerzity zjistili, že dráhy letu ptáků, kteří se vracejí domů, následují magnetické vlny kolem Země.

Stejně jako u satelitní navigace musejí ptáci nejdřív zjistit, kde se přesně nacházejí, než se vydají na cestu domů. Jednou ze záhad u poštovních holubů bylo, že často startovali úplně opačným směrem, ale nakonec stejně cestu domů našli. Nyní vědci přišli na to, že ptáci se nejdříve snaží najít příslušné magnetické vlny, kterých potom využívají při cestě domů.

Novozélandští vědci procházeli podle Telegraphu německé studie pozorující asi 150 ptáků vracejících se do tří lokalit nedaleko Frankfurtu: "Výsledky naznačují, že holubi používají magnetické pole Země k určení své polohy na místě vypuštění, než stanoví správný směr cesty domů," vysvětlila vedoucí týmu Cordula Moraová tisku.

Studie rozšiřuje dřívější výzkumy, podle kterých mají holubi v zobácích magnetické částice, jež fungují jako kompasy, citlivě reagující na magnetické pole Země.