Chovní holubi:"Dobří holubi se vracejí"

Chovní holubi

Jak lze z předchozí kapitoly odvodit, pracujeme s holuby linií, které mají schopnost závodit na delších tratích a za těžších  podmínek. Podařilo se nám tyto linie do sebe dobře připařovat.
Začaly se dostavovat první dílčí úspěchy na závodech, které se rok  za rokem stávaly stálejší.
V roce 1994 jsme poprvé obsadili v mistrovství OS Uherské Hradiště I. první místo. Naši holubi se zařadili mezi úspěšné dálkaře v MMDT. Po 4. a 3. místě MMDT - JIH 96, 97 se se starou linkou stáváme prvními mistry MMDT 98 a taktéž první GM MORAVY 98. K této linii patří i dva olympionici 93 31 2054 olympiáda Basilej 97 - sport "B" a 10 003 31 92 olympionik z Blackpoolu 99 v kategorii DT sport "C". Do stejné linie holubů řadíme holuba 05 0254 486. Tento holub je první v ČR v kategorii "E" a olympionikem v Poznani 2011.
Od roku 1996, po vybudování chovných volier, jsme na našich holubnících začali s chovem pro nás do té doby neznámých a typově odlišných linií JANSSEN, MEULEMANS, K. VAN DEN BERG, BOXTEL, DE KLAK atd.  Tyto rasy holubů měly stejnou dispozici, dynamiku a rychlost na krátkých a středních tratích. Základem a nositelem kvality dodnes se stali holubi z holubníku Olympia - Mácha, holub "84" bratr Končáka a HE "276" dcera Kapitána. Posilami se  staly holubice stejné krve od přítele Kutry.
Do těchto holubů jsou postupně přineseni K. VAN DEN BERG přes př. Ataloviče M. a př. Šíla. Dále import od p. Bauera R. - linie "DE KLAK" a o několik let později - v roce 2003 stejnou linii Janssen - DE KLAK od přítele Rodra Pavla.
Z těchto holubů v kombinaci s holuby od Máchy je vychována řada špičkových závodníků a chovných holubů nejen na našem holubníku, ale taktéž na holubnících jiných chovatelů.
Do těchto holubů výborně zapadli holubi původu "SMEULDERS" linie "GENERÁL", dále Schalli "JANSSEN" DV-485 vnuk Witoger 65 a potomci "BANGERTA" DV 1297 - 91 linie MERCKX. Tyto jedince nám přenechal Jeník Gomolák.
Při vypouštění závodů z Tachova jsem se seznámil z Ing. Mrázem, přes kterého jsem na náš holubník postupně přinesl tři kusy od bavorského chovatele p. Semmelmanna. Jednalo se o holuby z "TURBO AS 329" Janssen x Fabry, Imbrecht. 
V roce 2004 jsme doplnili chovnou volieru  opět o jedince z Olympie - Mácha.
Pro další upevnění rychlosti v naší skupině holubů na krátké a střední tratě jsme se rozhodli posílit holubník o jedince z chovu pana Ing. Chytila, kteří pocházejí z toho nej, nej, co na evropském nebi závodí a je soustředěno na holubnících Herbots Gebr.
Na našich holubnících držíme dvě skupiny holubů:
"starou linku" a "janssenskou linku", neboť téměř ve všech liniích rychlých holubů se nějaký Janssen objevuje.